zondag 21 mei 2017

Review: De Planetenvreter

De Planetenvreter De Planetenvreter by Willy Vandersteen

Over de nieuwe Suske en Wiske. Beetje teleurstellend. Waarom?

Ten eerste is het grote formaat gewoon vervelend. 
Het verhaal is weer een pagina korter, inplaats daarvan krijgen we nu een kennismakings-pagina die meteen begint als volgt: Suske is supercool! Ho eens even, Suske is gewoon een normale jongen hoor! 


De pagina indeling is storend, op sommige bladzijde zijn geen stroken meer te zien maar een bladvullende tekening met hier en daar een kader. Suske en Wiske als kranten strip is dus ook verleden tijd. Maakt het erg onrustig. Geef mij maar de gewone strake layout, niet van dit  schreeuwerige.  
Kijk maar eens hoe Wiske haar "nieuwe" figuur getekend is in strook 4. Laten we zeggen dat het anatomisch niet geheel juist is. 
Verder is er niet consequent gewerkt. Op alle tekeningen met schilderijtjes aan de muur zijn alleen lijstjes getekend, PC of TV die op het ene plaatje wel iets op het beeld laat zien en op de andere zwart zijn. Sommige bladzijde zijn geen stroken meer te zien maar tekening blad vullend met hier en daar een kader.

De kleine aanpassingen aan de personages vindt ik niet altijd even sterk. Jerom heeft nu meer een vierkant baardje met stoppels, maar lijkt minder gespierd. Lambik ziet er gewoon raar uit, met zijn grote snor. Maar Wiske stelt het meest teleur. Ok, ze hebben haar meer heupen gegeven en borstjes zodat ze meer op de huidige meisjes van die leeftijd lijkt. Maar haar gezicht is bijna exact hetzelfde als die van Suske. Op sommige plaatjes kun je niet eens herkennen of het om Suske of Wiske gaat, belachelijk. 

Ook wordt de Gyronef vervangen door een nieuw model, wat waarschijnlijk ook veel mensen tegen de borst zal stuiten (ik vindt het nieuwe model trouwens wel mooi). Wat de modernere kleren betreft: Sommige mensen zeggen dat deze kleren allang uit de mode zijn. Ze lopen dus gewoon achter de feiten aan. 

Verder was het een flinterdun verhaal, met heel weinig humor. De planeetvreter zelf ziet er heel tof uit, maar is helaas gewoon een zwerm kevertjes (die om 1 of andere vage rede water nodig hebben om zich te vermenigvuldigen). Ik had gehoopt op zwarte materie of een oer-oud ruimte monster. Al met al, een zwak nieuw begin voor de serie.


kan er niet meer voor geven dan 3 sterren. 

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten